Dostupni linkovi

Slovenija: Krizni porez će plaćati i penzioneri


Posebni krizni porez koji slovenačka vlada namjerava da uvede od sredine godine plaćaće se na sva primanja koja prelaze iznos minimalne plate za puno radno vrijeme, a od njega, prema nezvaničnim informacijama, neće biti oslobođeni ni penzioneri.

O skupu mjera koji obuhvata i krizni porez i uvođenje nekih drugih poreza i naknada koje bi vlada trebala zanično da potvrdi danas, vlada je razgovarala sa sindikatima i poslodavcima u sklopu ekonomsko-socijalnog savjeta, kao i sa predstavnicima parlamentarne opozicije.

Premijerka Alenka Bratušek nakon zatvorenih sastanaka nije davala izjave, prenosi Poslovni dnevnik.

Stepišnik je međutim na konferenciji za novinare potvrdio da vlada u okviru stabilizacije javnih finansija predlaže uvođenje progresivnog kriznog poreza koji bi se ubirao od juna i zavisio od visine primanja.

Određivao bi se prema bruto isplatama i ubirao do kraja 2014. godine, a država računa da bi u godinu i po na taj način u budžet dobila 450 miliona EUR.

Pri tome bi se primjenjivala progresivna stopa kriznog poreza od 0,5 do pet odsto, zavisno od primanja. Najniža stopa od 0,5 odsto plaćala bi se na bruto plate koje prelaze minimalnu, ali ne prelaze prosječnu. Krizni porez za primanja do dva puta veća od prosječne bruto plate iznosio bi 1,5, a za ona do tri bruto plate dva odsto. Sva primanja iznad toga podlijegala bi najvišoj stopi od pet odsto.

Prosječna bruto plaća u Sloveniji je za februar ove godine bila 1497,55 eura, a prosječna neto plata je nešto veća od 950 eura.
XS
SM
MD
LG