Dostupni linkovi

Sirijski pobunjenici drže grupu UN mirovnjaka


Sirijski pobunjenici saopštili su danas da drže grupu filipinskih pripadnika mirovnih snaga UN "radi njihove bezbjednosti" na liniji prekida vatre između Sirije i Izraela, na Golanskoj visoravni.

Pripadnici Brigade mučenika Jarmuk objavili su ovu informaciju na svojoj stranici na "Facebooku", poslije okršaja u oblasti Golanske visoravni u prethodnih nekoliko dana.

Oni su objavili i fotografiju četvorice mirovnjaka u svijetloplavim jaknama UN sa oznakom "Filipini", prenio je Rojters.

Portparol svjetske organizacije Žozefin Gerero saopštila je da su četiri pripadnika mirovnih snaga privedeni dok su bili u patroli nedaleko od oblasti u kojoj je u martu na tri dana bila privedena grupa od 21 filipinskog posmatrača.

Pobunjenici navode da su "preduzeli operaciju zaštite elemenata UN koji djeluju u dolini Jarmuk, tokom sukoba i žestokog granatiranja ovog područja".

Oni tvrde da prisustvo snaga lojalnih predsjedniku Bašaru al Asadu, kao i "kriminalnih elemenata", ugrožava mirovnjake u ovom području.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan od Sirije u ratu 1967. godine i anektirao taj strateški plato 1981. godine, ali taj potez nije priznat u međunarodnoj zajednici. Vojnici UN nadgledaju liniju koja je povučena poslije sklapanja primirja.
XS
SM
MD
LG