Dostupni linkovi

EU: I danas o primeni sporazuma


U Briselu je i danas nastavljen razgovor timova Beograda i Prištine o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Jučerašnjoj rundi dijaloga dva tima, koji je počeo prije podne i trajao do 20 sati u zgradi Evropske službe, prisustvovao je specijalni izaslanik EU na Kosovu Fernando Đentilini, a izjava za javnost nije bilo.

Sastanak se odvija bilateralnim konsultacijama i trojnim razmatranjima svega što bi moralo da se jasno utanači da bi Sporazum mogao što pre i djelotvorno da se sprovodi, što je očekivanje Evropske komisije i Savjeta ministara EU koji će u junu ponovo raspravljati o tome da li je Sporazum sproveden.

To i dalji napredak u reformama, podsjetili su evropski zvaničnici u Briselu, trebalo bi da omogući da Savjet ministara u junu preporuči, a šefovi država ili vlada EU konačno donesu odluku da se Srbiji odredi datum početka pregovora o ulasku u članstvo EU, a s Kosovom počnu pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, uoči sastanka radne grupe Beograd-Priština "kojoj pomažu i predstavnici EU" rekla je da je to "radni sastanak" i nije predviđeno da se o toku ili ishodu daju saopštenja ili izjave medijima.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su naveli da je zatraženo da se zasijedanje ove grupe održi što je prije moguće, jer plan treba da bude danas spreman i da o tome budu obaviještene institucije EU.
XS
SM
MD
LG