Dostupni linkovi

Svetski mediji: Neuspeh dijaloga udarac za EU put Srbije



Svetske agencije ocenjuju da će neuspeh 8. runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, biti "udarac" za evropski put Srbije.

Maratonska osma runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU završena je bez dogovora koji bi doprineo smirivanju tenzija na Kosovu i regionu, a Srbiji otvorio put ka početku pregovora o članstvu u EU, ocenjuju svetski mediji u izveštajima iz Brisela.

Neuspeh pregovora čiji je cilj bio da se okonča etnička podela nekadašnje srpske pokrajine, Kosova, veliki je udarac za nade Srbije da će ove godine započeti pregovore o članstvu u EU, ocenjuje agencija Rojters.

Agencija AP piše da su pregovori u Briselu pokušaj da se reši jedno od najtežih pitanja koje deli dve strane, status većinski srpskog severa Kosova i podseća da se od Srbije traži normalizacija odnosa sa susedima kao uslov za napredovanje ka članstvu u EU.

AP takođe navodi da bi svaki dogovor Beograda i Prištine bio značajan korak ka miru na Balkanu.

Agencija Frans pres piše da Evropljani veruju da bi sporazum Beograda i Prištine doprineo smirivanju tenzija na severu Kosova gde većinu
čine Srbi koji ne prihvataju kontrolu Prištine, pet godina od proglašenja nezavisnosti Kosova.

To pitanje je, dodaje AFP, u Srbiji krajnje osetljivo na političkom planu a Beograd mora da se nosi i sa pritiskom evropskih zemalja za koje je sporazum uslov za utvrdjivanje datuma za početak pregovora o pristupanju Srbije EU.

Američki Njujork tajms ocenjuje da već sama činjenica da su predstavnici Srbije i Kosova sedeli za istim stolom i razgovarali predstavlja uspeh. Ali, dodaje list, da li će dve strane uspeti da postignu dogovor i prevaziđu etnička neprijateljstva u bivšoj srpskoj pokrajini i time otvore put ka članstvu u EU i dalje ostaje neizvesno.

Bečki dnevnik "Standard" piše danas da je, nakon što je 2008. godine Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, svima bilo jasno da će za sever Kosova biti potrebno dodatno političko rešenje.

Slovenačko Delo u komentaru o srpsko-kosovskim pregovorima pod dirigentskom palicom Evropske unije piše da će za eventualni pronalazak rešenja biti neophodan angažman Vašingtona.

"Za dijalog je potrebno najmanje dvoje, a za rešavanje kosovskog pitanja očito nije dovoljan ni treći", piše list i dodaje da "iako Beograd i Priština traže rešenje za život i delovanje srpske većine na severu Kosova pod dirigentskom palicom EU, Brisel neće postići proboj bez diktata Vašingtona".
XS
SM
MD
LG