Dostupni linkovi

Krstić odbio da svedoči, biće optuzen za nepoštovanje sudaGeneral u penziji Vojske Republike Srpske Radislav Krstić odbio je danas po drugi put da pred Haškim tribunalom svedoči u odbranu svog nekadašnjeg vrhovnog komandanta Radovana Karadžića, uz obrazloženje da mu narušeno zdravlje to ne dozovljava.

Tribunal će zbog toga, kako je najavio predsedasvajući sudija Ogon Kvon (O-gon Kwon), generala Krstića uskoro optužiti za nepoštovanje suda.

Generala Krstića, (64), koji je za vreme rata u BiH bio komandant Drinskog korpusa VRS, Tribunal je 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Tadašnji predsednik RS, Karadžić (67) optužen je za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Generala Krstića Tribunal je posebnim nalogom (subpoena), na zahtev Karadžića, obavezao da svedoči, pošto nije želeo dobrovoljno da to učini.

Krstić je 7. februara bio doveden u sudnicu, ali je odbio da položi zakletvu.
"Sama pomisao na to da pred ovim sudom treba nešto da govorim izaziva stres", kazao je u februaru Krstić, optužujući Karadžića da "bezobzirno gazi" preko njega.

Kazao je i da je "pod stalnim nadzorom lekara i psihijatara" u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, u koji je vraćen posle napada na njega u Velikoj Britaniji, dodajući da "oporavak nije bio primeren".

Raspravno veće potom je naložilo da Krstić bude podvrgnut lekarskim i psihijatrijskim pregledima, koji su, kako je saopštio sudija Kvon, pokazali da ne postoje medicinski razlozi zbog kojih on ne bi mogao da svedoči.

Karadžić je danas u sudnici rekao da ne može da odustane od zahteva za Krstićevo svedočenja, zato što "niko drugi" ne može da odgovori na njegova "tri pitanja". Kao jedno od pitanja, pre nego što ga je sudija Kvon prekinuo, Karadžić je naveo: "Da li smo on i ja planirali da pobijemo zarobljenike" u Srebrenici.

Za nepoštovanje suda, ako bude osuđen, Krstić bi po pravilima Tribunala, mogao biti osuđen kaznu do sedam godina zatvora, na globu do 100.000 evra ili na obe.
XS
SM
MD
LG