Dostupni linkovi

Paket pomoći za Kipar podstakao zabrinutost


Evropske dionice pale su u utorak u nervoznoj trgovini nakon što je paket pomoći za Kipar podstakao zabrinutost da bi se dužnička kriza u eurozoni mogla ponovo razbuktati.

Frankfurtski DAX pao je 0,25 odsto na 7.990 bodova, dok je pariski CAC bio u minusu 0,62 odsto i iznosio 3.801 poen. Samo je londonski FTSE bio u blagom plusu, od 0,05 odsto, i iznosio je 6.461 bod.

Kiparska berza obustavila je trgovinu u utorak i srijedu, a banke će takođe ostati zatvorene do četvrtka, dok se kiparski parlament spremao da odbaci predlog o oporezivanju bankarskih depozita, što pojačava opasnost od finansijskog sloma, prenosi Business.

"Zabrinjava što uticajnije članice eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda ne uviđaju ogromne rizike uništavanja garancija eurozone. Promišljeni napori uloženi u proteklih šest mjeseci u stabilizaciju priliva novca iz periferije upravo su minirani", upozorio je Lee Robinson iz Altana Distressed Assets fonda.

Glavni ekonomista u banci UBS, Andreas Hoefert, upozorava da su kretanja na Kipru simbol dubljeg nepovjerenja u politiku u Evropi, što bi u konačnom moglo da podstakne ulagače na promjenu pozicija.

Banke i osiguravajuća društva, finansijske institucije najviše izložene evropskoj dužničkoj krizi, oslabile su u prosjeku 0,4 odsto.

Dionice proizvođača sirovina bile su najveći gubitnici, oslabivši u prosjeku dva odsto nakon što je veliki australijski rudar upozorio da Kina više ne pruža neograničene mogućnosti, upozoravajući na mogući pad cijena.
XS
SM
MD
LG