Dostupni linkovi

Grillo: Napustiti euro i vratiti liru


Italija će zbog ekonomske krize možda napustiti euro i vratiti liru, saopštio je lider Pokreta pet zvjezdica, Beppe Grillo, koji je postao glavni dobitnik posljednjih izbora.

On je rekao da moraju da se otvore novi pregovori u vezi italijanskog duga od dva biliona EUR, koji je drugi po veličini u eurozoni poslije Grčkog i u bruto domaćem proizvodu (BDP) Italije učestvuje sa 127 odsto, prenosi Biznis.ba.

\"Trenutno smo smrvljeni, ne eurom, već našim dugom. Kad kamate dostignu nivo od 100 milijardi godišnje, mi smo gotovi\", rekao je Grillo.

Prema njegovim riječima, italijanski politički sistem ima samo šest mjeseci prije nego što doživi kolaps. Tada država više neće biti u stanju da plaća penzije i plate javnom sektoru.

Ako se ne promjene uslovi koje Italija ima u vezi duga, Grillo vjeruje da je jedina opcija za njegovu zemlju da napusti euro i da se vrati svojoj nacionalnoj valuti – liri.

\"Ako uslovi za otplatu dugova ostanu isti Italija će napustiti euro i vratiti se liri\", smatra Grillo.

Pokret pet zvijezda je privukao simpatije gotovo četvrtine glasača i postao jedan od najznačajnijih političkih snaga u Italiji.
XS
SM
MD
LG