Dostupni linkovi

Protesti u desetak hrvatskih gradova protiv političkih elita


Pokreti "Anonimusi" i "Okupirajmo Hrvatsku" organizovali su u desetak hrvatskih gradova protest protiv političkih elita i rasprodaje javnih dobara, a u Rijeci je bilo i manjih sukoba policije i demonstranata.

Demostranti su na sinoć organizovanim protestima poručivali: "Dolje političke elite", "Presudiće vam ulica", "Nacionalno bogatstvo nije na prodaju".

U Zagrebu, na Trgu bana Jelačića okupilo se oko 500 ljudi, koji su u povorci prolazili centrom grada, a zaustavili su se pred Uskokom, Hrvatskom poštom, Zagrebačkom bankom, kao i ispred sjedišta vodećih političkih stranaka. Policija ih je spriječila da dođu i na Markov trg - sjedište sabora, Vlade i Ustavnoga suda Hrvatske.

"Na ulice smo izašli zato što smo izdani, na rubu gladi. U ovoj zemlji više za oligarhiju političara i mafije nema mjesta", rekao je jedan od demonstranata.

Nakon protesta na društvenim mrežama pojavila se informacija da su u Rijeci policajci pola sata nakon protesta "napali" jedan par demnostranata - mladića i djevojku.

Riječka policija saopštila je da u pomenutom slučaju demonstranti nisu postupili prema naređenju policije, koja je namjeravala da ih legitimiše.

Iz policije tvrde da niko od demostranata nije povrijeđen, a da su policijski službenici u tri slučaja primijenili fizičku silu i to nad osobama koje su oštećivale imovinu. Pri tome je povrijeđen jedan policajac.

Tokom protesta u Rijeci evidentirana su tri oštećenja imovine, putem grafita, privedeno je 11 deonstranata, a jedna osoba je sankcionisana zbog nošenja baklje.
XS
SM
MD
LG