Dostupni linkovi

Nova privođenja u turskoj vojsci


Bivši komandant turskih kopnenih snaga general Erdal Čejlanoglu priveden je do početka suđenja u okviru šire istrage o svrgavanju prve turske islamističke vlade 1997. godine, prenijeli su danas državni mediji.

Vjeruje se da je general Čejlanoglu naredio tenkovima da izađu na ulice u Ankari uoči vojne intervencije prije 16 godina.

Noćas su privedena još tri penzionisana generala i jedan aktivni pukovnik, a prije dvije sedmice iza rešetaka su se našla još četvorica penzionisanih generala, prenijela je agencija Anadolija.

Turske vlasti vrše obimnu istragu o obaranju vlade premijera Nedžmetina Erbakana u akciji turske armije, čiji je uticaj u društvu značajno umanjen u posljednjih deset godina.

Stranka pravde i razvoja, koju predvodi premijer Redžep Tajip Erdogan, na vlasti je od 2002. godine, a i sama ima islamističke korijene.

Jedna od njenih glavnih misija je smanjenje uticaja oružanih snaga, pa su državni tužioci pokrenuli brojne slučajeve protiv oficira za koje se sumnja da su pripremali vojni udar protiv aktuelne vlasti.

Političkim reformama iz 2010. godine ukinut je imunitet ostarjelim liderima vojnog udara i tužioci su dobili mogućnost da se pozabave važnim periodom novije turske istorije.

Vojni udar iz 1997. godine izvršen je bez prolivanja krvi, za razliku od krvavih vojnih intervencija 1960, 1971. i 1980. godine.
XS
SM
MD
LG