Dostupni linkovi

Lagumdžija i Pusić dogovorili sporazume o rješenju otvorenih pitanja


Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine Vesna Pusić i Zlatko Lagumdžija postigli su u petak u Bruxellesu na sastanku s povjerenikom za proširenje Europske komisije veliki napredak u rješavanju otvorenih pitanja koja su povezana s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja ove godine.

Ministri su usuglasili sporazum o malograničnom prometu, sporazum o graničnim prijelazima i zajedničku izjavu o sporazumu za Neum i Ploče, prenosi Hina.

Ti bi sporazumi trebali biti potpisani do kraja svibnja. Hrvatska je također najavila da će u Vijeću EU-a pokrenuti zadržavanja sadašnjeg režima na granicama kako bi državljani BiH i dalje mogli ulaziti s osobnim iskaznicima.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele je rekao da je Komisija predložila posebni tranzitni režim za izvoz iz Bosne i Hercegovine preko luke Ploče.

"Zahvaljujući tom posebnom režimu velika većina izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda životinjskog podrijetla nastavit će se i nakon ulaska Hrvatske. Taj će se režim primjenjivati od 1. srpnja 2013. godine dok Bosna i Hercegovina ne ispuni europske standarde", rekao je Fuele.

Bosna i Hercegovina će preko luke Ploče moći uvoziti samo onu robu koja može ući u EU, koja zadovoljava standarde Eu-a. Što se izvoza tiče, moći će po ovom posebnom režimu, izvoziti u treće zemlje i onu robu koja ne može ući u EU s tim da će se to morati voziti u zapečaćenim kamionima od graničnog prijelaza Metković do ukracaja na brod u Pločama.

S druge strane, prolaz iz jednog dijela Hrvatske u drugi preko teritorija BiH reguliran je hrvatskim pristupnim ugovorom. U pristupnom ugovoru definirano je izuzeće u odnosu na europsku pravnu stečevinu, prema kojem se roba biljnog i životinjskog podrijetla prevozi u zapečaćenim kamionima. Pečati se kontroliraju na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli i u oba slučaj ispravnost plombi provjeravaju hrvatski carinici, koji su istodobno i europski. Izuzeće se sastoji u tome što se u slučajevima kada je plomba neoštećena, smatra da roba nije ni napustila terirorij EU-a.
XS
SM
MD
LG