Dostupni linkovi

Fajon: Učiniti sve da se ne vrate vize


Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da bi BiH i EU trebalo da učine sve da nikada ne dođu u situaciju da za građane BiH ili bilo koje druge zemlje u regionu opet budu uvedene vize.
"To bi bio veliku udar za građane", rekla je Fajon Srni.
Ona je istakla da članovi Evropskog parlamenta čine sve da bi zaštitili slobodu kretanja i bezvizni režim za zemlje zapadnog Balkana.
"To vam mogu lično garantovati, jer svaki dan razgovaram sa kolegama", rekla je Fajonova.
Fajonova je podsetila da su krajem prošle godine propali pregovori o uvođenju mehanizma za suspenziju bezviznog režima za treće zemlje. U Komitetu za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje odnose (LIBE) nove rasprave još nisu počele, ali Fajonova očekuje da će do toga vrlo brzo doći.
"Sad je na čelu EU Irska, zemlja koja ima veliko iskustvo. Očekujem da će u pregovorima biti osetljiva kada je reč o pitanju slobode kretanja Evropljana, koje je veoma bitno. Bolje je da nemamo dogovor o mehanizmu suspenzije, nego da usvojimo dogovor koji bi bio loš i koji bi zemaljama EU omogućio da bilo kada i u bilo kojoj povoljnoj političkoj situaciji zloupotrebe mehanizam za domaći populizam", istakla je Fajonova.
XS
SM
MD
LG