Dostupni linkovi

Oštre kritike kazalištu "Gavella" zbog povlačenja plakata "Fine mrtve djevojke"


Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost zbog povlačenja već usvojenog, otisnutog i distribuiranog plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" Kazališta Gavella, nakon javnog pritiska nekoliko vjerskih udruga i portala, te izravnog naloga gradonačelnika Milana Bandića da se plakat povuče iz upotrebe".

Za taj plakat, koji prikazuje dva kipa Blažene Djevice Marije u zagrljaju, HDD drži da odražava visoke kvalitete umjetničke direkcije u kojoj autor Vanja Cuculić lucidno i promišljeno vizualno interpretira sadržaj i poruku predstave. "Rad je polemičan jednako
toliko koliko i sama predstava te se kroz dizajnerski medij otvoreno uključuje u diskurs o bitnim društvenim pitanjima poput tolerancije, prava LGBT zajednice i nasilja u društvu", stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama HDD-a.

To društvo drži da "otvorena cenzura od strane institucija, pod pritiskom bilo kojeg subjekta, predstavlja ne samo obezvređivanje ideje slobode vizualnog izražavanja i slobode izražavanja vlastitog identiteta, nego u konačnici znači dokidanje svake mogućnosti javnog dijaloga".

U znak prosvjeda zbog odluke o povlačenju plakata na Facebooku je osnovana grupa "Podrška plakatu 'Fine mrtve djevojke'" kojoj se u 15-ak sati od osnivanja pridružilo oko 1500 članova od kojih neki zbog "cenzure" i "sramotnog ustupka" ravnatelja Stazića predlažu bojkot predstave.
XS
SM
MD
LG