Dostupni linkovi

Ustavni sud Austrije o zakonu o državljanstvu


Ustavni sud Austrije najavio proveru regulative po pitanju pravila obavezne visine primanja za sve strance koji žele da se upišu u red austrijskih državljana.

Iz Ustavnog suda Austrije ukazuju da upravo ovaj kriterijum možda narušava zabranu rasne diskriminacije.

Promena Zakona o državljanstvu se svakako diskutuje u krugovima vlade, a izrada konačnog predloga se očekuje tokom novembra.

Predlog je već načinjen od strane Narodne partije Austrije (OVP), međutim koalicioni partneri, Socijaldemokratska stranka (SPO) smatraju da je neophodna dalja diskusija o ovom predlogu.

Ono što Narodna partija smatra da ne treba da se menja je stavka da svako ko želi da postane Austrijanac mora da je u stanju da se samostalno izdržava, što podrazumeva, kao preduslov, da nikada nije primao socijalnu pomoć.

Ovakvo uređenje isključuje većinu socijalno ugroženih osoba od sticanja austrijskog državljanstva. Izuzeci su planirani samo za osobe koje su hendikepirane te zbog toga nisu u stanju da ispune ove striktne uslove.

Međutim ovo parcijalno ilzlaženje u susret određenim osobama bi moglo da se ispostavi nedovoljnim. Radi se naime o najavi Ustavnog suda Austrije da proveri tu stavku, što će se prema nekim najavama dogoditi u narednih devet meseci. Proveravaće se da li ova stavka povređuje Zabranu o rasnoj diskriminaciji.

Ova provera seže dalje od slučajva koji zbog hendikepa nisu u stanju da samostalno zarađuju, već se odnosi i na osobe koje su i iz nekog drugog razloga zapale u ove socijalne poteškoće.
XS
SM
MD
LG