Dostupni linkovi

Preminuo albanski disident iz komunističkog doba Lirak Bejko


Albanski disident iz komunističkog vremena preminuo je u petak od teških opekotina nakon što se zapalio tokom štrajka glađu koji je započeo kako bi dobio odštetu za vrijeme provedeno u komunističkom zatvoru.

Lirak Bejko (47), zapalio se prije dvije sedmice, dva dana nakon što se drugi disident iz grupe od 20 štrajkača glađu zapalio, prenosi Reuters.

Disidenti tvrde da im je isplaćen samo dio novca koji im država duguje na osnovu zakona iz 2007. godine, koji ima za cilj obeštetiti političke zatvorenike tokom staljinističkog režima albanskog čelnika Envera Hodže.

Bejko je smješten u bolnicu u italijanskom gradu Bariju, gdje je podlegao od opekotina.

U svojoj, posljednjoj, izjavi novinaru koji ga je intervjuirao u bolnici on je rekao da želi da njegove kolege disidenti nastave s protestima, ali da ne slijede njegov primjer.

Štrajkači glađu prekinuli su svoj protest prošlog mjeseca, nakon što su se neki od njih onesvjestili i prebačeni u bolnicu. Vlada je odbila da razgovara s njima, tvrdeći da je štrajk politički motiviran.

Oko 6.000 osoba pogubljeno je u albanskom komunističkom režimu, koji je propao 1990-tih godina. Desetine hiljada je uhapšeno i poslano u radne logore ili u interni egzil.
XS
SM
MD
LG