Dostupni linkovi

Dodik: Dogovorio sam sa SDP-om da tužioce u entitetima imenuju entiteti


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je Srni da će na sastanku sa liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom u utorak, 30. oktobra, biti razmotrena operacionalizacija nekih ranije postignutih dogovora, pre svega u vezi sa Izbornim zakonom BiH, Visokim sudskim i tužilačkim većem (VSTV), Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Zakonom o državnim službenicima i drugim važnim pitanjima.

"Mi smo se oko tih rešenja dogovorili, a ostalo je da se nađemo i produkujemo određene propise, odnosno predloge akata koje ćemo uputiti u dalju proceduru. Mi mislimo da treba redefinisati Izborni zakon i u tom pogledu smo zadužili jednu grupu ljudi i sa jedne i sa druge strane da rade na redefinisanju Izbornog zakona, kako bismo došli do predloga koji će bitno poboljšati izborni proces u BiH“, rekao je Dodik.

On je naveo da je dogovoreno da se iz ingerencija VSTV-a izvuku nadležnosti vezane za tužilaštva i da se izbor tužilaca za različite nivoe vrši na tim nivoima.

"Dakle, sve tužioce u entitetima imenovaće skupštine entiteta, a ne VSTV. O tome imamo dogovor, ali je bilo potrebno da se napišu akta u vezi sa dopunama Zakona o VSTS-u i određenim promenama propisa vezanih za prava skupština da to čine“, istakao je Dodik.
XS
SM
MD
LG