Dostupni linkovi

Beograd: Optužnica protiv Petra Ćirića za zločin na Ovčari


Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika teritorijalne odbrane Vukovara Petra Ćirića, zbog ratnog zločina protiv najmanje 193 ratna zarobljenika na farmi "Ovčara" kod Vukovara u novembru 1991. godine, saopšteno je večeras iz Tužilaštva.

Ćirić je optužen da je tukao zarobljenike koji su, kako navodi Tužilaštvo, bili primorani da protrče kroz špalir prilikom ulaska u hangar na Ovčari.

U optužnici piše i da je Ćirić streljao zarobljenike, nakon što su popisani i u nekoliko navrata odvezeni na Grabovo kod Ovčare, kao i da je, po povratku, ispred hangara na Ovčari učestvovao u ubistvu poslednje grupe od desetak ratnih zarobljenika.

Glavni pretres pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu trebalo bi da počne 15. novembra, a optuženi Ćirić će biti priveden iz KPZ Sremska Mitrovica.

Za ubistvo više od 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na farmi "Ovčara" kod Vukovara 1991. godine, od kojih su identifikovane 193 osobe, Tužilaštvo za ratne zločine je do sada postupalo u ukupno tri predmeta.

Od 20 optuženih pravnosnažno je osudjeno 15 osoba, na ukupno 207 godina zatvora, dok je pet lica oslobodjeno.
XS
SM
MD
LG