Dostupni linkovi

Teheran: Izveštaj IAEA politički motivisan



Izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ u kome se optužuje Iran da udvostručuje broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma u podzemnom bunkeru - politički je motivisan, smatraju vlasti u Teheranu.

"Objavljivanje ovog izveštaja dok Iran predsedava samitom Pokreta nesvrstanih nije ništa drugo osim političkog poteza koji treba da potkopa sastanak u Teheranu", rekao je Kazem Džalali, član iranske parlamentarne komisije za nacionalnu bezbednost agenciji ISNA.

Iran smatra da je to - što je domaćin samita nesvrstanih - dokaz da su propali napori Zapada da se izoluje Teheran zbog spornog nuklearnog programa.

U izveštaju IAEA navodi se da, uprkos pretnji izraelskim i američkim napadom iz vazduha na nuklearna postrojenja Teherana, Iran ubrazno povećava kapacitete obogaćivanja na lokaciji Fordov, duboko pod zemljom koja može da izdrži svaki napad.

Navodi se, takođe, da su zgrade uništene i zemljište izmešteno na vojnoj lokaciji koju agencija želi da istraži, što je Zapad protumačio kao napor Teherana da ukloni svaki dokaz nezakonitih nuklearnih testova.

U govoru na samitu iranski vrhovni vođa ajatolah Hamenei rekao je da je iranski nuklearni program u potpunosti miroljubiv.
XS
SM
MD
LG