Dostupni linkovi

Uzbekistan zabranio američke vojne baze na svom teritoriju


Gornji dom uzbekistanskog parlamenta odobrio je u četvrtak zakon koji zabranjuje prihvatanje američkih vojnih baza na teritoriju ove bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji koja graniči s Afganistanom.

Zakon "o koncepciji vanjske politike u Uzbekistanu", koji je predložio predsjednik Islam Karimov i za koji su glasali uzbekistanski senatori nakon što su ga početkom augusta izglasali poslanici donjeg doma, zabranjuje ovoj zemlji da sudjeluje u vojnim alijansama i u operacijama održavanja mira u inozemstvu.

"Uzbekistan zadržava pravo da se povuče iz međudržavnih struktura ako one postanu političko-vojni blokovi", kazao je pred senatorima uzbekistanski ministar vanjskih poslova Abdulaziz Komilov prilikom usvajanja zakona koji još treba da bude proglašen.

Krajem juna, Uzbekistan je najavio kako namjerava da se povuče iz Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, ruskog NATO-a, u kojoj su Rusija, Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan i Tadžikistan.

Uzbekistan je 2005. godine zatvorio jednu američku vojnu bazu za snabdijevanje američkih trupa stacioniranih u Afganistanu zbog američkih kritika na račun gušenja pobune u Andidžanu.
XS
SM
MD
LG