Dostupni linkovi

Podrška Brisela novom međunarodnom predstavniku za Siriju


EU je danas saopštila da će pružiti podršku novom specijalnom predstavniku UN i Arapske lige za Siriju Lahdaru Brahimiju.

"Brahimi je iskusan diplomata sa dubokim razumijevanjem regiona. EU će mu pružiti punu podršku u tom velikom i izazovnom zadatku", navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

UN su juče saopštile da će nekadašnji alžirski ministar inostranih poslova preuzeti funkciju specijalnog predstavnika od Kofija Anana, koji je podnio ostavku 2. avgusta poslije neuspjeha njegovog mirovnog plana.

Brahimi je po preuzimanju funkcije priznao da nije uvjeren da će biti u stanju da okonča 17-mjesečni sukob u Siriji, tokom kojeg je, prema podacima aktivista poginulo 23.000 ljudi. UN navode da je poginulo 17.000 ljudi.

NJegovo imenovanje je objavljeno dan nakon što su UN donijele odluku da okončaju svoju posmatračku misiju u Siriji.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je međunarodnu zajednicu da novom predstavniku pruži "jaču, jasniju i jedinstveniju" podršku nakon što se Anan požalio da je rad njegove misije otežavan dubokom podjelom u Savjetu bezbjednosti UN između Zapada i Pekinga i Moskve.
XS
SM
MD
LG