Dostupni linkovi

SAD o verskim slobodama u zemljama regije


Sve zemlje nastale raspadom Jugoslavije, osim Srbije, generalno poštuju verske slobode, a zaštitu pružaju i njihovi zakoni i ustav, ocenjeno je u izveštaju američkog Stejt departmenta objavljenom u ponedeljak.

U izveštaju o verskim slobodama u svetu u 2011. godini, Ministarstvo spoljnih poslova SAD navodi da vlade u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Kosovu generalno poštuju verske slobode i da je to pravo obezbeđeno i zakonima tih država, ali se za Srbiju konstatuje suprotno.

U delu izveštaja američkog ministarstva o Srbiji, ukazuje se da Srbija ne poštuje verske slobode, jer ih njen Ustav i zakoni ograničavaju, a i vlada generalno u praksi ne poštuje verske slobode.

Za sve zemlje regije kaže se, međutim, da su zabeleženi slučajevi "društvenog maltretiranja i diskriminacije" zbog verskih uverenja.

Stejt department je konstatovao da Kosovo poštuje verske slobode ali i da je i na Kosovu bilo slučajeva diskriminacije na verskoj osnovi.

U delu izveštaja o Crnoj Gori, kaže se da i dalje postoje napetosti u odnosima Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve i da se između sledbednika i sveštenstva te dve crkve nastavljaju nesuglasice.
XS
SM
MD
LG