Dostupni linkovi

Mrkić preuzeo dužnost od Jeremića


Novi ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić preuzeo je u subotu u Beogradu dužnost od dosadašnjeg šefa diplomatije Vuka Jeremića.

Mrkić je istakao da je Jeremić, tokom više od pet godina na čelu ministarstva, bio izuzetno uspešan i da je ostavio dubok pečat u radu diplomatije, i da će on nastojati da ide tim koracima.

"Nosio je širom sveta visoko barjak tako da je Srbija postala lako uočljiva na političkoj karti sveta", rekao je Mrkić za svog prethodnika na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova posle primopredaje dužnosti.

Mrkić je istakao da funkciju ministra spoljnih poslova prihvata kao "veliku čast i još veću obavezu i odgovornost" i da će se truditi da je obavlja "časno i maksimalno profesionalno".

Jeremić je čestitao Mrkiću na izboru za ministra, istakavši da je on bio jedan od njegovih najbližih saradnika i da je jedan od najkvalitetnijih i najkompletnijih srpskih diplomata.

Novi ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić je profesionalni diplomata. Bio je ambasador Srbije na Kipru od 1993. do 1999. godine, a u Japanu od 2006. do 2011. godine, kada je imenovan za državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova. Tokom 1992. i 1993. bio je šef kabineta predsednika tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Dobrice Ćosića.
XS
SM
MD
LG