Dostupni linkovi

Raša Todosijević u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine


Jedan od najvažnijih savremenih umetnika Srbije, Dragoljub Raša Todosijević poklonio je Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu jedan od radova kojima se predstavio u Paviljonu Srbije na 54. Bijenalu umetnosti u Veneciji, na kojem je postao prvi dobitnik Unicredit venecijanske nagrade.

Reč je o monumentalnoj instalaciji iz čuvene Todosijevićeve serije radova “Gott Liebt die Serben” (Bog voli Srbe), prenosi portal SEEcult.org.

Prezentacija te donacije MSUV-u, kao i kataloga i monografije, koji su urađeni povodom 54. Bijenala u Veneciji, biće održana 25. juna u MSUV, koji je i organizovao izložbu Todosijevića u Paviljonu Srbije. Na prezentaciji će, osim Todosijevića, učestvovati i Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe “Svetlost i tama simbola” u Veneciji.

Iste večeri u MSUV-u biće predstavljena i Todosijevićeva knjiga “Ulaz u raj ili kraj istorije”, u izdanju kuće LOM iz Beograda.

Jedan od najvećih savremenih umetnika u Srbiji i dobitnik mnogih svetskih nagrada i priznanja za likovni rad, Todosijević piše već tri decenije. Knjiga “Ulaz u raj ili kraj istorije” još jedan je pokušaj, posle “Čuda u Beogradu”, da se predstavi Todosijevićev književni opus. O knjizi “Ulaz u raj ili kraj istorije” govoriće Todosijević i urednik tog izdanja Flavio Rigonat.

Todosijević je predstavio nedavno i u Galeriji Rima u Kragujevcu deo radova iz obimnog opusa, čiji je međunarodni značaj potvrđen na 54. Bijenalu u Veneciji.

Za izložbu u Paviljonu Srbije Todosijević je dobio Uniocredit venecijansku nagradu, vrednu 150.000 evra, a međunarodni žiri je tim povodom istakao da izložba prikazuje “duboko viđenje istorije i izazova nametnutih ideologijama u centralno-istočnoj Evropi”, te da “umetnik sve to komunicira kroz veoma snažan pristup”.
XS
SM
MD
LG