Dostupni linkovi

Al Kaida preuzela odgovornost za ubistvo jemenskog generala


Jemenski ogranak Al-Kaide preuzeo je odgovornost za samoubilački bombaški napad u lučkom gradu Adenu u ponedjeljak ujutro u kojem je ubijen zapovjednik južnog krila jemenske vojske skupa s trojicom svojih tjelohranitelja.

Samoubilački bombaški napad predstavlja osvetu za vojnu ofanzivu pod američkim vodstvom na uporišta Al-Kaide u susjednoj južnoj pokrajini Abijan i intenzivirane zračne udare po visokim članovima te terorističke grupe, izjavio je portparol Al-Kaide u telefonskom razgovoru za Xinhuu.

"Jedan naš član uspio je u pokušaju ubistva general-majora Salima Alija Katane, koji je predvodio jednomjesečnu ofanzivu na naše porodice i naša uporišta u Abijanu", izjasvio je portparol koji je tražio da ostane anoniman.

"Bili smo prisiljeni da bježimo iz naših gradova. Mi nismo izgubili rat niti smo poraženi. Naš rat protiv krstaša nastavit će se do potpune osvete", kazao je on.

Portparol je takođe upozorio da će se samoubilački napadi nastaviti ako se ne prekinu intenzivirani zračni udari i vojne ofanzive po uporištima Al-Kaide širom južnih regija zemlje.
XS
SM
MD
LG