Dostupni linkovi

Uskoro ugovor o granici između BiH i Crne Gore


Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BiH) trebalo bi uskoro da potpišu sporazum o državnoj granici, što će biti prvi dokument takve vrste između neke od zemalja nekadašnje Jugoslavije, saopćili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Oni su tokom susreta u Mostaru, gdje učestvuju na regionalnom samitu UNESKO-a, najavili i skoro potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i BiH.

Vujanović je, kako je saopćeno iz Kabineta predsednika Crne Gore, konstatovao visok kvalitet bilateralnih odnosa dvije države sa otvorenim prostorom za unapređenje ekonomske saradnje. On je izrazio zadovoljstvo što je usaglašen ugovor o dvojnom državljanstvu, koji je od posebnog interesa za građane dvije države, i istakao da je u završnoj fazi usaglašavanje sporazuma o granici, koji će biti prvi sporazum te vrste među državama bivše Jugoslavije.

Izetbegović je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo sadržajnim i intenzivnim odnosima dve države, kao i kvalitetnom ugovornom osnovom za dalji razvoj dobrosusjedskih odnosa, kojima su obje zemlje posvećene.

Vujanović je pozvao Izetbegovića da zvanično posjeti Crnu Goru, što je predsjedavajući Predsjedništva BiH prihvatio, kaže se u saopćenju.
XS
SM
MD
LG