Dostupni linkovi

Mubarakov saradnik dobio sedam godina zatvora


Krivični sud u Kairu izrekao je danas kaznu od sedam godina zatvora bivšem šefu kabineta svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka zbog korupcije, izjavili su sudski izvori.

Zakarija Azmi moraće da plati i kaznu od oko 6,2 miliona dolara, rekli su ovi izvori AFP-u.

Azmi se nalazi iza rešetaka od prošle godine, a suđenje mu je počelo u oktobru pod optužbom za ilegalno korištenje državnih fondova.

On je bio Mubarakov saradnik od 1989. godine i smatran je za uticajnu figuru u predsjedničkom kabinetu, kao i u sada rasformiranoj Nacionalnoj demokratskoj partiji.

Egipatski sudovi izrekli su zatvorske kazne nekolicini bivših ministara i zvaničnika iz svrgnutog režima, poslije istraga o korupciji provedenih nakon ustanka u kojem je svrgnut Mubarak.

Mubarak i sam čeka presudu 2. juna o tome da li je bio umiješan u ubijanja demonstranata tokom ustanka koji je trajao 18 dana.

Presuda njegovom nekadašnjem saradniku izrečena je u vrijeme prebrojavanja glasova poslije prvih slobodnih predsjedničkih izbora. U drugi krug plasirali su se kandidat organizacije Muslimanska braća i posljednji Mubarakov premijer.
XS
SM
MD
LG