Dostupni linkovi

Talibani otrovali više od 120 djevojčica i nastavnike u jednoj školi


Više od 120 djevojčica i tri nastavnika otrovani su u jednoj školi u Afganistanu, u akciji talibana čiji je cilj da se spriječi obrazovanje za žene, saopćili su danas policija i zvaničnici ministarstva obrazovanja.

U toj akciji upotrijebljen je neidentificirani otrovni prah, kojim su kontaminirane školske učionice, pa su mnoge učenice ostale bez svijesti.

Napad se dogodio u južnoj afganistanskoj provinciji Takar.

Prošlog mjeseca 150 učenica otrovano je pošto su popile kontaminiranu vodu u školi provinciji Takar, a u novom, drugom napadu Afganistanska obavještajna služba - Nacionalna direkcija za sigurnost (NDS) upozorila je da talibani planiraju da zatvore škole za djevojčice.

"Dio njihove El-Faruk proljetne ofanzive je i zatvaranje škola. Trovanjem djevojčica oni žele da stvore strah. Oni pokušavaju da utječu na porodice da ne šalju svoju djecu u škole", izjavio je portparol NDS-a Lutfulah Mašal.

I afganistansko ministarstvo obrazovanja se oglasilo saopćenjem u kome se navode da su talibanski pobunjenici zatvorili 550 škola u 11 provincija, tamo gdje talibani imaju jako uporište među lokalnim stanovništvom.

Reuters navodi da je djevojčicama bilo zabranjeno da se školuju, kao i ženama da budu zaposlene. Od zbacivanja talibanske vlasti u Afganistanu 2001. godine, djevojčice se vratile u škole, posebno u glavnom gradu Kabulu.
XS
SM
MD
LG