Dostupni linkovi

Evropski parlament usvojio prijedlog o porezu na finansijske transakcije


Evropski parlament je danas velikom većinom usvojio prijedlog o uvođenju poreza na finansijske transakcije, za koji se zalaže Francuska, a kome se u više navrata usprotivila Velika Britanija.

Odluka u korist uvođenja poreza na finansijske transakcije (FTT) je usvojena sa 487 glasova za, 152 glasa protiv i 46 uzdržana, i poziva na primjenu ovog poreza od početka 2015., "čak i ukoliko se samo neke zemlje članice opredijele za njega", javila je agencija AFP.

Ovo glasanje će vjerovatno izazvati negodovanje britanskog premijera Davida Camerona, koji će se nešto kasnije danas pridružiti samitu lidera EU, na kom će se razgovarati na temu podsticanja rasta širom krizom pogođene Evrope.

Britanija smatra da će ovaj porez umanjiti značaj Londona kao globalnog finansijskog centra.

Međutim, devet zemalja je glasalo za uvođenje ovog poreza, među kojima su Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Portugal i Španija.

"FTT je sastavni dio izlaska iz krize. On će donijeti pravedniju raspodjelu tereta krize", rekla je danas grčka poslanica Ani Podimata.

Parlament je usvojio poreske stope, koje je predložila Evropska komisija, od 0,1 posto na trgovinu akcijama i obveznicama, i od 0,01 posto na trgovinu finansijskim derivatima.
XS
SM
MD
LG