Dostupni linkovi

Cilj Evrovizije je pokazati popularnu muziku


Albanska predstavnica na probi u Bakuu, maj 2012.
Albanska predstavnica na probi u Bakuu, maj 2012.
Na Kosovu se Evrovizija prati od samog početka, kažu kosovski muzičari. Oni dodaju da, bez obzira na brojne kritike na kvalitet muzike koja se predstavlja na ovom festivalu, dug život pesme je najbolji dokaz da je on vredan. Inače, Kosovo nema pravo da učestvuje na Evroviziji, pošto javni servis, RTK, nije punopravna članica Evropske emiterske unije. Međutim, to nije sprečilo kosovske umetnike da se nađu na Eurosongu.

Poznata kosovska umetnica, Rona Nishliu iz Mitrovice, predstavljaće Albaniju na ovogodišnjem evrovizijskom festivalu, pošto je na nacionalnom festivalu u Albaniji osvojila prvo mesto.

Rona kaže da će se potruditi da dostojno predstavi Albance sa svih prostora:

„Posebna mi je čast što ću biti tamo – predstavljaću dve zemlje, a jednu naciju. Potrudiću se da dostojno predstavim Albance sa svih prostora i daću sve od sebe za što bolju prezentaciju.”

Tekst pesme Suus napisala je sama Rona, a muziku Florent Boshnjaku. Finalna verzija ove pesme, koja je na albanskom jeziku, snimljena je u nekoliko od prestižnih studija u Los Anđelesu:

„Jako puno verujem u ovu pesmu, kao što sam u nju verovala prilikom apliciranja na takmičenju. Tokom mog rada, nikad nisam pokušavala da se prilagodim festivalima u kojima sam učestvovala, već sam se trudila da predstavim sebe onako kako najbolje znam i kako smatram da je najbolje. Mislim da me pesma Suus jako dobro predstavlja, kako mene, tako i moje saradnike.”

(VIDEO: Rona Nishliu, 'Suus')



Šansa za umetnike

Xhevdet Gashi, poznati kosovski kompozitor, kaže da se festival Evrovizije na Kosovu prati od njegovog samog početka. Iako su, kako kaže, mnogi kritični zbog kvaliteta muzike koja se predstavlja na Evroviziji, Gashi navodi da to i nije cilj ovog festivala:

„Cilj festivala je da se pokaže popularna muzika. Kvalitet festivala ipak pokazuju sami hitovi, koji se i dan danas slušaju. Mlade generacije i drugi umetnici sa zadovoljstvom koriste te pesme za reprodukciju, za remixe, i to je dokaz da, bez obzira na ono šta se priča, evrovizijski festival ima kvalitet. Mislim da je dug vek pesme najbolji dokaz tog kvaliteta.”

Obzirom da će na ovogodišnjem festivalu Albaniju predstavljati Albanka sa Kosova, Gashi kaže da na Kosovu sada postoji još veća zainteresovanost za ovaj festival. On dodaje i da je jako bitno što se umetnicima pruža mogućnost da pokažu koliko su napredovali u smislu muzike i umetnosti. Gashi je Roninu pesmu Suus ocenio jako dobrom:

„Da li će postići uspeha - to dosta zavisi od načina glasanja. Ako budu glasali profesionalci, verovatno će se visoko rangirati, ali ako se glasa putem telefona, to je već pod znakom pitanja kako će proći. Ali, svi stručni ljudi u oblasti muzike, reščće da je to dobra pesma.”

I Rona je sigurna da će se trud njene ekipe isplatiti:

„Ne verujem da se iskren trud ispunjen sa toliko ljubavi nekada nije dobro procenio. Ja se trudim za najbolje i zato intenzivno pripremam svaki moguć detalj, ne samo ja, već cela ekipa koja je uz mene.”
XS
SM
MD
LG