Dostupni linkovi

Sarajevo: Izložba predmeta djece nastradale u opsadi


Izložba predmeta djece ubijene tokom opsade Sarajeva 1992. -1996., maj 2012.
Izložba predmeta djece ubijene tokom opsade Sarajeva 1992. -1996., maj 2012.
U okviru Modula Memorije, kulturološkog projekta festivala MESS, u glavnom bh. gradu predstavljena je izložba predmeta djece ubijene tokom opsade Sarajeva 1992. -1996. Želja organizatora je kroz crteže, dnevnike, odjeću ili igračke, pokazati saosjećanje prema ovoj tragediji, te prenijeti poruku da se ovakav zločin ne smije zaboraviti, niti ponovo desiti bilo gdje u svijetu.

U opkoljenom Sarajevu ubijen je petogodišnji sin Zlatke Imamović. I 19 godina nakon njegove smrti, majka teško prihvata činjenicu da ga nema.

„Kako vrijeme prolazi, sve je teže i teže. Moj je dječak jako volio sport. S ocem je često pratio utakmice, bio je strastveni navijač Crvene zvijezde, tada jako popularne. Osim za Sarajevo, za Crvenu zvijezdu je navijao. Ovdje je izložen taj njegov dres i Sarajeva i Crvene zvijezde. Ima izložena i fotografija sa poznatim fudbalerom Darkom Pančevim. Volio je Prosinečkog i Pančeva. Pravda čak i da bude zadovoljena - ustvari nama djece naše više nema“, kaže ona.

Dan nakon ranjavanja, 14. septembra 1992. godine bitku za život izgubio je i petogodišnji sin Brankice Bjeloš.

„Ja sam donijela cipelice u kojima je stradao, jedan njegov džemperčić, košuljicu, dvije slike koje je nacrtao neposredno prije nego što je poginuo, jednu sliku sela koje je volio, gdje smo išli prije rata - i klikere, koje je jako volio“, priča Bjeloš.

Prema nezvaničnim podacima, oko 1.600 djece je ubijeno tokom četvorogodišnje opsade Sarajeva.

Međutim, dosadašnja istraživanja sa relevantnom dokumentacijom pokazuju da je to 532 djece, kaže predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica.

„U narednom periodu nastavljamo sa daljnim istraživanjem. Veliko je pitanje do kojeg ćemo broja doći. Sasvim je sigurno da nećemo nikad doći do tačnog broja i iz objektivnih razloga - zbog toga što su mnogi roditelji otišli u neke druge zemlje, neki su čak i umrli, a neki ne žele da prijave svoju djecu zato što im je teško suočenje sa tom strašnom istinom“, navodi Fikret Grabovica.

Radeći kao glumački pedagog u SOS dječijem selu, glumica i likovna umjetnica Arma Tanović Branković osmislila je ovu izložbu, svojevrsni omaž ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

„Moja namjera je u tome da poručim roditeljima, a vjerovatno je to namjera i roditelja, da je sjećanje na ovu djecu naše kolektivno sjećanje, da su ova djeca ubijena namjenski, znači kao građani Sarajeva tokom opsade Sarajeva, da oni nisu slučajne, kolateralne žrtve rata. Oni su ubijeni, a za te zločine nikad niko nije odgovarao, osim onih koji su ih naredili. Međutim, šta je sa stotinama onih koji su ih izvršili i koji još uvijek slobodno hodaju gradom – i mi ih možemo sresti. I mi odgajamo djecu u takvom društvu. To je da se svaki građanin BiH zapita da li želi u takvom društvu odgajati djecu. Ja bih jako voljela da izložba ima svoj put, da to nije samo sad i samo ovdje i da se to zaboravi. Ovdje će ozložba biti otvorena sedam dana, a nakon toga ćemo gledati da je produžimo u vidu neke fotodokumentacije“, objašnjava Arma Tanović Branković.

Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Kako BiH ocjenjuje strance u domaćem pravosuđu
Sarajevo: Izložba predmeta djece nastradale u opsadi
Suđenje Simatoviću: Završeno svjedočenje bivšeg djelatnika DB-a
Slučaj Bitići: Zločin bez kazne
Posmrtni ostaci civila iz Grapske još nisu pronađeni
Bramerc: Provedba Strategije za procesuiranje zločina ključna za BiH


*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG