Dostupni linkovi

Hilari Klinton u poseti Indiji


Poziv Indiji da smanji uvoz nafte iz Irana nalazi se na vrhu agende američke državne sekretarke Hilari Klinton, koja je u poseti Indiji.

Taj zvaničnik je dodao da Indija odnedavno uvozi više nafte iz Saudijske Arabije, kao i da SAD žele da Indijci razviju i druge alternative.

Indija ima ogromne energetske potrebe, kako bi podmirila svoj ubrzani razvoj, i uspela je da smanji svoje oslanjanje na iransku naftu.

Jedan neimenovani viši američki zvaničnik koji se nalazi zajedno sa Klinton na njenoj turneji po Aziji rekao je, međutim, da SAD žele da Indija još više smanji zavisnost od nafte iz Irana.

SAD su najavile da će korisnicima iranske nafte do kraja juna uvesti sankcije, ukoliko administracija američkog predsednika Baraka Obame utvrdi da nisu smanjili uvoz nafte iz Teherana, prema zakonu čiji cilj je da se izvrši pritisak na iransku naftnu industriju kako bi ta zemlja prihvatila međunarodne zahteve u vezi sa njenim nuklearnim programom.

Indija i Iran potpisali su ranije ove godine sporazum koji Nju Delhiju omogućuje da plati oko 45 odsto iranske nafte koju uvozi u svojoj valuti - rupijima. Iran potom može da iskoristi rupije za kupovinu robe iz Indije. Time se zaobilaze međunarodne banke.

Međunarodne ekonomske sankcije Iranu, otežale su trgovinu naftom, jer indijski uvoznici nafte moraju da se dovijaju da pronađu banke koje su voljne da ostvaruju transakcije sa Teheranom.

Klinton je doputovala danas u Kalkutu, posle poseta Kini i Bangladešu. Ona će posetu Indiji nastaviti sutra, kada će otići u prestonicu Nju Delhi.

Američka državna sekretarka će, takođe, izvršiti pritisak na indijske zvaničnike da nastave ekonomske reforme i liberalizaciju trgovine, uključujući ukidanje restrikcija na strane investicije u finansijskom sektoru i dozvolu velikim zapadnim trgovinskim lancima da uđu na indijsko tržiste.
XS
SM
MD
LG