Dostupni linkovi

Soros usporedio krizu eurozone s raspadom SSSR-a


Američki milijarder i investitor George Soros usporedio je krizu eurozone s čimbenicima koji su doveli do kolapsa Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih."Europa je slična Sovjetskom Savezu, na način da kriza eura ima potencijal uništavanja, potkopavanja Europske unije.

S dubokom socijalnom, gospodarskom i moralnom krizom u kojoj je Europa, možemo vidjeti sličan proces raspadanja", rekao je Soros u raspravi o obrazovnoj politici u Budimpešti, prenosi u srijedu poslovni dnevnik Wall Street Journal.

Soros, koji je rođen u Budimpešti, često posjećuje Mađarsku gdje drži predavanja. Njegovi su komentari slični onima koje je dao na konferenciji u Danskoj prošloga tjedna, kada je rekao da kriza eurozone "još nije gotova, te da ide u pogrešnom smjeru".

"Euro potkopava političku koheziju u Europskoj uniji, a ako nastavi tako, može čak i uništiti Europsku uniju", rekao je u komentarima, koje prenosi Reuters. Gospodarstvo "može rasti iz prekomjernog duga, ali se ne može smanjivati iz prekomjernog duga", dodao je.
XS
SM
MD
LG