Dostupni linkovi

Grčka: Stranke posle izbora teško do formiranja Vlade


Zbog velike usitnjenosti političke scene u Grčkoj ne očekuje se da će neka od stranaka lako formirati većinu posle izbora 6. maja.

Poslednje ankete predviđaju da će 6. maja mesto u parlamentu na Sintagmi izboriti desetak stranaka, za šta je neophodno preći cenzus od tri odsto.

Najviše glasova bi mogla dobiti konzervativna Nova demokratija - 23 odsto, dok se za levičarski PASOK sada izjašnjava 16 odsto anketiranih, odnosno više nego dva puta manje nego 2009. godine, kada je pobedio na izborima.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, građani ne veruju "starim" partijama - Novoj demokratiji i PASOK-u, pošto ih okrivljuju za tešku ekonomsku i finansijsku krizu.

"Oni su lopovi, oni su ispraznili naše džepove", prenose agencije izjave građana koji kažu da neće izaći na birališta ili će, u znak protesta, glasati za neku od manjih stranaka.

Na političkoj sceni su se pojavile i populističke partije, koje olakim obećanjima privlače nezadovoljne građane, a prema anketama, u parlament će ući i pronacistička "Zlatna zora", koja je za proterivanje stranaca jer smatra da "Grčka pripada Grcima".

Mnoge od tih partija su protiv programa štednje EU i MMF, koji bi trebalo da spasi Grčku od bankrota.

Analitičari upozoravaju da bi politička kriza mogla da se produbi, ukoliko se posle 6. maja ne formira stabilna vlada.

"Najbolji scenario u tom slučaju bi bila koalicija u stilu Marija Montija, koju bi u Grčkoj vodio neki tehnokrata kao što je dosad bio Lukas Papadimos (koji je nekoliko meseci bio privremeni premjer zemlje)", kaže analitičar Teodoros Kulubis, prenose agencije.

On smatra da bi najgori scenario bio ako koalicionu vladu formiraju partije koje se protive planovima EU za finansijski spas Grčke, ali se nada da se to neće desiti.
XS
SM
MD
LG