Dostupni linkovi

Priština namerava sprečiti srpske izbore na Kosovu


Hashim Thaçi
Hashim Thaçi
Najave Srbije o održavanju lokalnih i parlamentarnih izbora na teritoriji Kosova predstavlja agresiju na koju će Kosovo odgovoriti, izjavio je u sredu kosovski premijer Hashim Thaçi.

On je čvrsto obećao i da će upotrebiti sva ustavna i zakonska sredstva kako ne bi došlo do održavanja srpskih izbora unutar teritorije Kosova. Njihovo održavanje, kazao je on, predstavlja pretnju ne samo za Kosovo već i za ceo region.

„Srbija definitivno ovakvim naporima provocira otvoren konflikt sa državom Kosovo, koji može imati posledice po ceo region i međunarodno angažovanje u regionu Amerike, NATO-a i EU. Mi ćemo zauzvrat na to upotrebiti svu ustavnu i zakonsku snagu“, kazao je Thaçi.

U međuvremenu, kosovska opozicija traži od Vlade da se ne ponaša kao nevladina organizacija već da svim zakonskim sredstvima deluje kako bi sprečila održavanje izbora.

Iz Demokratskog saveza Kosova kažu da su srpski izbori na Kosovu posledica propusta Vlade Kosova, naročito na severu zemlje, kao i brojnih propusta napravljenih za vreme dijaloga sa Srbijom u Briselu.

Šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Ismet Beqiri kaže da je Vlada nemoćna da spreči srpske izbore na Kosovu, te pre svega očekuje pritisak međunarodne zajednice na Srbiju.

„Naša stranka je veoma zabrinuta ovim, a ono što će biti odlučujuće u ovom slučaju je uticaj međunarodne zajednice i SAD-a, jer što se Vlade Kosova tiče, oni (Srbija) održavaju izbore na Kosovu kad god to žele“, kazao Beqiri.

EU ne čini dovoljan pritisak na Srbiju

Iz Pokreta Samoopredeljenje kažu da pošto je Vlada stalno govorila da drži pod kontrolom granične prelaze 1 i 31 na severu, ona to ovog puta treba i da dokaže i da konfiskuje sav izborni materijal koji iz Srbije bude poslat na Kosovo, kao i da uhapsi organizatore izbora iz Srbije.

Ilustracija
Ilustracija
Dardan Molliqaj iz ovog pokreta ištice i da policija treba da blokira i ukine sva glašačka mesta koja se mogu otvoriti na teritoriji Kosova.

„Vlada Kosova ima zakonsku, političku obavezu kao i volju građana Kosova da spreči ove izbore. Ono što je primetno jeste da Vlada Kosova više poštuje Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 nego kosovski Ustav i zakone“, kazao je Molliqaj.

Međutim, i unutar Vlade Kosova vlada mišljenje da EU ne čini dovoljan pritisak na Srbiju.

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi kaže da EU Srbiji ne treba pokazati samo šargarepu, već i štap kada je to potrebno.

„Oni (Brsel) su izrazili žaljenje, ali smatram da nije dovoljno samo to. Oni imaju različite mehanizme za kažnjavanje. Trebaju upotrebiti i štap kada je potrebno, a ne samo šargarepu. Ovo je samo moj predlog, inače Evropska komisija treba da se bavi ovi,m a ne da nas stavlja u veoma tešku poziciju“, kazao je Rexhepi.

U vezi raspisivanja lokalnih izbora Srbije na Kosovu reagovale su i ambasade u Prištini, pozivajući Beograd da povuče svoju odluku.
XS
SM
MD
LG