Dostupni linkovi

Krivokapić: Smena Ugričića još jedan obračun sa Đinđićem


Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić tvrdi da je smena direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića "još jedan obračun sa Zoranom Đinđićem".

"Da parafraziram pesnika Hajnriha Hajnea o paljevini knjiga - tamo gde sad proteruju pisce, uskoro će proterivati mnoge druge. I zato mi je teško zbog sudbine koja je zadesila gospodina Sretena Ugričića. No, to je još jedan od obračuna sa pokojnim Zoranom Đinđićem", rekao je Krivokapić za današnji novosadski "Dnevnik".

On je ocenio da "slučaj Nikolaidis" predstavlja primer kako se po metodu kardinala Rišeljea "dajte mi bilo koju rečenicu iz bilo koje knjige i poslaću autora na vešala", vodi obračun sa slobodom stvaralaštva i misli.

"Andrej Nikolaidis je prvenstveno jedan od najboljih književnika mlađe generacije, pa tek onda moj savetnik. Zamislite kad bi po istom modelu teretili predsednika Miloševićeve SRJ (Dobricu Ćosića) da je dela pisao u predsedničkom svojstvu. Ili Ivu Andrića tretirali kao pisca pod teretom ambasadorske funkcije u Trećem Rajhu", kazao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, Nikolaidis sporni tekst nije ni pisao ni potpisao u svojstvu savetnika predsednika Skupštine Crne Gore.
XS
SM
MD
LG