Dostupni linkovi

Dodik: Jovanovićeva izjava - uvreda za RS



Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kazao je je na početku duela u Beogradu sa liderom Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem da je njegova izjava da je “RS genocidna tvorevina” - uvreda za ovaj BiH entitet i ceo narod.

“U relevantnim dokumentima ne stoji proča o genocidnosti. Dejtonski sporazum je rat kvalifikovao kao nesrećni sukob. RS je formirana 1992. godine kada BiH nije imala međunardono priznanje”, rekao je Dodik.

On je istakao da je učesnik i svedok događaja i da je RS izraz volje građana, ljudi koji su želeli da zaštite svoje porodice, imanja, identitet.

“Propaganda tokom rata donela je da se kaže da su Srbi agresori i sada se evo to nastavlja. RS se ne može svesti na jedan događaj. Tamo je pobijeno 3.500 Srba tako što su Naser Orić ušao u zaštoćene zone UN. Ako tako pričamo, moramo uzeti u obzir sve sukobe”, istakao je Dodik.

Jovanović je izjavio u subotu da je "Republika Srpska genocidna tvorevina" što je izazvalo revolt kako građana tako i političkih zvaničnika u tom delu Bosne i Hercegovine.

To je bio povod državnoj agenciji Tanjug da organizuje duel, koji je počeo u podne, lidera LDP i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na temu: "Da li je Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda".

Na ovu izjavu reagovao je kabinet predsednika RS Milorada Dodika da lider LDP “smišljenom laži da je Republika Srpska nastala na genocidu pokušava da pripiše kolektivnu odgovornost celom narodu, koji je samo branio pravo na život”.

U isto vreme, Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske zbog ove izjave podneće tužbu protiv lidera LDP.
XS
SM
MD
LG