Dostupni linkovi

Pakistan: Tajni izveštaj NATO o talibanima bezvredan



Pakistan je danas odbacio tajni izveštaj NATO-a koji prenosi britanska štampa, a u kome se pakistanska tajna služba optužuje da pomaže talibanske pobunjenike u susednom Avganistanu.

"Sve je to najblaže rečeno, bezvredno. Mi vodimo politiku nemešanja u unutrašnje stvari Avganistana i očekujemo i od ostalih zemalja da se i one striktno drže tog principa", rekao je Frans presu portparol pakistanskog ministarstva inostranih poslova Abdul Basit.

U izveštaju NATO-a čije izvode danas prenose britanski Bi-Bi-Si i Tajms, tvrdi se da pakistanska obaveštajna služba tajno pomaže avganistanske talibane, čija je pobeda, kako se ocenjuje, neizbežna po odlasku snaga NATO-a krajem 2014. godine.

Kako tvrdi Bi-Bi-Si, izveštaj je nastao na osnovu zapisnika sa 27.000 saslušavanja više od 4.000 talibanskih zarobljenika i njihovih saveznika iz Al-Kaide.

U njemu se pored ostalog tvrdi da Pakistan i njegova tajna služba imaju informacije o tome gde se kriju najviši talibanski zvaničnici.

Na pitanje da prokomentariše izveštaj, portparol NATO-a ocenio je da je reč o "kompilaciji komentara" zarobljenih talibana na osnovu kojih, međutim, "ne bi trebalo izvlačiti zaključke".

Pakistan, koji sa Avganistanom deli vrlo nestabilnu granicu od oko 2.500 kilometara, utočište je brojnih talibanskih zvaničnika i njihovih boraca koji su u toj zemlji decenijama unazad odrastali i živeli.

Poslednjih godina, Islamabad, koji je zvanično bliski saveznik SAD, česta je meta optužbi iz Kabula i NATO-a da igra dvostruku igru i da podržava barem deo pobunjenika, između ostalog i zato da bi imao stratešku kontrolu nad delom Avganistana odakle može da se bori protiv uticaja Indije, svog glavnog neprijatelja.
XS
SM
MD
LG