Dostupni linkovi

Kacin: Pažljivo razmontirati paralelne strukture na severu


Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin rekao je u utorak u Briselu da je potrebno pažljivo razmontirati one strukture na severu Kosova koje su finansirane od strane Beograda mimo onoga što predviđa Ahtisarijev plan.

Kacin je tokom razmene mišljenja sa novoimenovanim specijalnim predstavnikom EU i šefom Delegacije EU na Kosovu Samuelom Žbogarom na Odboru EP za spoljnu politiku istakao složenost problema paralelenih struktura na severu Kosova, rekavši da "drugih struktura na severu nema", saopšteno je iz Kacinovog kabineta.

On je u odvojenom susretu sa Žbogarom poručio da od njega očekuje pomoć da obe strane "pravovremeno postignu dogovor o privremenom imenu pod kojim bi Kosovo konačno moglo aktivno da učestvuje na međunarodnim skupovima".

"Takav dogovor bi uklonio nedoumice i rezerve nekih članica EU i omogućio pozitivnu odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji na zasedanju Saveta EU 1. marta", poručio je Kacin.

Žbogar je iskazao pozitivan stav prema evropskoj integraciji Kosova u svetlu otvaranja dijaloga o ukidanju viza za građane Kosova.

Kacin i Žbogar su se složili da je neophodna "temeljna ekološka i socijalna rehabilitacija severa Kosova".
XS
SM
MD
LG