Dostupni linkovi

Mađarska državna avio kompanija ostala bez novaca


Mađarska državna avio-kompanija “Malev” ostala je bez para, a jedan od razloga je i taj što mora da vrati državnu pomoć u visini od nekoliko stotina miliona dolara iz prethodnih godina.

Vlada Mađarske je navela da će pomoći kompaniji, prenosi agencija ČTK.
Samo nekoliko sati nakon što je vlada počela da priprema restrukturaciju dugogodišnjeg gubitaša da bi sprečila njegov bankrot, rukovodstvo firme objavilo je da od februara nema rešeno finansiranje.

Vlada firmu smatra od strateškog značaja i najavila je pomoć. “Malev” u godišnjem prometu budimpeštanskog aerodroma učestvuje sa 40 procenata.

zvršni direktor Lorant Limburger je na sastanku rukovodstva obavestio upravni odbor da, uprkos poboljšanju poslovnih rezultata, finansiranje preduzeća krajem januara postaje neodrživo i nije rešeno, navedeno je u saopštenju za medije.
Preduzeće priznaje da su varijante za moguća rešenja znatno ograničene.

Situaciju mađarske aviokompanije značajno je zakomplikovalo nedavno saopštenje Evropske komisije da “Malev” mora da vrati državnu pomoć od nekoliko stotina miliona dolara koju je dobio u periodu od 2007. do 2010. Suma koju firma treba da vrati, prema Rojtersu, odgovara prometu kompanije za celu 2010. godinu.
XS
SM
MD
LG