Dostupni linkovi

Iran odbacuje optužbe da šalje oružje Siriji


Optužbe Francuske da je Iran nekoliko puta prekršio embargo UN na uvoz i izvoz oružja isporukama Siriji, nisu osnovane, izjavio je danas portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast.

"Izjave francuskih zvaničnika nisu tačne. Nažalost, redovno se susrećemo sa političkim stavovima pojedinih evropskih zvaničnika, ovog puta francuskih, ali ti stavovi su bez dokaza", izjavio je Mehmanparast na redovnoj konferenciji za novinare.

On je dodao da je Iran protiv svakog miješanja u unutrašnje poslove bilo koje druge zemlje.

Portparol francuskog ministra inostranih poslova Romen Nadal izjavio je juče da je panel eksperata UN za Iran uočio i obavijestio Savjet bezbjednosti o nekoliko slučaja kršenja emabarga na uvoz i izvoz oružja iz Irana.

Krajem prošle sedmice viši američki zvaničnici saopštili su da Iran snabdijeva municijom Siriju na inicijativu Kasema Sulejmanija, komandanta Iranske revolucionarne garde.

Iran je tako prekršio embargo UN na uvoz i izvoz oružja isporukama Siriji.Iranu su zabranjeni uvoz i izvoz oružja i municije rezolucijama UN 1747 i 1929, usvojenih zbog iranskog kontroverznog nuklearnog programa.
XS
SM
MD
LG