Dostupni linkovi

General Evren uskoro pred turskim sudom


Sud u Turskoj prihvatio je optužnicu protiv sedmog predsjednika Turske Kenana Evrena zbog njegove uloge u vojnom puču 1980. godine.

Tužioci traže doživotne kazne za generala Evrena (94) i još jednog penzionisanog generala Tahsina Sahinkaja (86), jedine preživjele od pet vođa puča.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je vrijeme vojnih udara završeno, javlja BBC.

Prošlog petka bivši šef vojnih snaga Turske pritvoren je zbog navodne zavjere iz 2003. godine. General Ilker Basbug odbacio je svaku umiješanost u takozvanu mrežu "Ergenekon", koja je navodno pokušala da zbaci vladu Erdogana.

General Evren je rekao da 2010. godine da bi on radije izvršio samoubistvo nego išao na sud, tvrdeći da je akcija vojske spasila Tursku od uličnog nasilja u koje su bile umiješane i ljevičarske i desničarske grupe.

Nakon puča, 600.000 je zarobljeno, mnogi su mučeni u zatvorima, a 50 je pogubljeno vješanjem, iako je stotinama drugih rečeno da će se suočiti sa smrtnom kaznom.To je bio posljednji i najkrvaviji od vojnih udara u Turskoj: drugi su se dogodili 1960. i 1971. godine, iako je vojska uspjela da obori koalicionu vladu 1997. godine.
XS
SM
MD
LG