Dostupni linkovi

Kosovo će tražiti izručenje braće Veselinović


Kosovski zvaničnici rade na prikupljanju dokumenata za podnošenje zahteva vlastima u Beogradu za izručenje braće Zvonka i Žarka Veselinovića.

"Dovršavamo proces prikupljanja dokumentacije, koja će dokazati da su Zvonko i Žarko Veselinović građani Kosova. Posle toga, dokumentaciju ćemo proslediti Interpolu, a Ministarstvo pravde će tražiti njihovo izručenje Kosovu", rekao je glavni tužilac u Mitrovici Šikri Sila za Balkan insajt.

Sila je rekao da još nije moguće odrediti datum, ali da veruje da će zahtev biti upućen u januaru.

Sajt navodi da postoje male šanse da Beograd izruči braću Veselinović, jer ne postoji sporazum o ekstradiciji s Kosovom, kao i zbog toga što je slučaj politički osetljiv.

Prema oceni BIRN-a (Balkanska istraživačka mreža), Beograd će ipak biti pod pritiskom da izruči Veselinoviće, jer su oni, između ostalog, optuženi i za napad na vojnike NATO.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi rekao je ranije danas da će vlasti u Prištini u nekom trenutku od Srbije tražiti izručenje Zvonka Veselinovića, ali je ocenio da su šanse za to, ipak, male jer za Veselinovićem nije raspisana međunarodna poternica.
XS
SM
MD
LG