Dostupni linkovi

Eurozona potvrdila doprinos od 150 milijardi eura MMF-uZemlje članice Europske unije potvrdile su da će bilataralnim zajmovima povećati kreditne sposobnosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) te utvrdile međusobnu raspodjelu toga doprinosa između zemalja eurozone.

Ministri financija zemalja članica EU-a održali su u ponedjeljak telefonsku sjednicu na kojoj su potvrdili da će zemlje eurozone osigurati dodatnih 150 milijardi eura za MMF u obliku bilateralnih zajmova.

Na zadnjem summitu EU-a dogovoreno je da će EU pridonijeti jačanju kreditnih sposobnosti MMF-a za 200 milijardi eura. Preostalih 50 milijardi trebale bi osigurati zemlje članice EU-a izvan eurozone, ali to zasad nije sigurno.

Četiri zemlje su izuzete - Grčka, Portugal i Irska jer primaju međunarodnu pomoć te Estonija, koja je u eurozoni od početka ove godine, a kao temelj za izračun doprinosa svake članice uzeta je 2010. godina.

Najveći dio od 150 milijardi eura osigurat će najveće europsko gospodarstvo Njemačka, 41,50 milijardi, zatim Francuska 31,40 milijardi eura, Italija 23,48, Španjolska 14,86, te Nizozemska 13,61 milijardi.
XS
SM
MD
LG