Dostupni linkovi

Nobelova nagrada za mir uručena dobitnicama


Nobelova nagrada za mir danas je u Oslu svečano uručena liberijskoj predsednice Elen Džonson Sirlif, liberijskoj mirovnoj aktivistkinji Lejmah Gbove i novinarki i aktivistkinji iz Jemena Tavakul Karman.

Tri dobitnice su u petak uveče novinarima rekle da će nagrada biti samo dodatan podsticaj u borbi za prava žena, za demokratiju i mir u njihovim zemljama i u svetu.

"Svet nas više ne može držati po strani. Svet konačno mora da uvaži naše veštine i sposobnosti", rekla je dugogodišnja aktivistkinja za zaštitu žena od silovanja Lejmah Gbove.

"Period istorije u kojem su žene bile samo žrtve je okončan. Žene su danas lideri. Ne samo lideri u svojim zemljama, ili lideri u borbi. One su lideri u svetu", poručila je Tavakul Karman, prva Arapkinja koja je dobila Nobelovu nagradu.

Elen Džonson Sirlif nagradu je posvetila svim afričkim ženama, posebno onima iz Liberije koje su mnogo propatile tokom građanskog rata u toj zemlji.

"One su nosile teret tih sukoba, bile su izložene silovanjima, seksualnom ropstvu, a i dalje su morale da se brinu o svojoj deci dok su njihovi muškarci ratovali", rekla je liberijska predsednica.

Nobelovu nagradu za mir primilo je do sada 12 žena.
XS
SM
MD
LG