Dostupni linkovi

Van Rompej: Fiskalna pravila bez menjanja evropskih sporazuma


Stroža fiskalna pravila kao sredstvo borbe protiv dužničke krize u Evropskoj uniji moguće je uvesti i bez promene evropskih sporazuma, naveo je predsednik Saveta Evrope Herman Van Rompej u dokumentu koji je "procureo" do medija, prenosi britanski BBC.

U internom izveštaju pripremljenom za ključni samit EU koji će početi u četvrtak, Van Rompej nudi brzometni "fiskalni paket" za čiju primenu nije potrebna ratifikacija u zemljama-članica Unije.

Van Rompej će predsedavati dvodnevnim samitom, i prema svim pokazateljima, to bi mogao da bude vrlo nezgodan posao za njega, ocenjuje Bi-Bi-Si (BBC).

Predsednik Saveta Evrope predlaže u internom dokumentu plan čiji je cilj da se zemlje članice slože oko "novog fiskalnog paketa" – bez održavanja referenduma ili ratifikacije u parlamentima.

U nacrtu se navodi da se strože fiskalne reforme mogu uvesti prostim poboljšanjem protokola - što je procedura u kojoj jeste potreban nacionalni konsenzus ali ne zahtave značajne promene u evropskim sporazumima.

To bi, prema Van Rompejevom mišljenju, ubrzalo sprovođenje reformi i uklonilo svaku vrstu potencijalne političke komplikacije.

Francuska i Nemačka će po svoj prilici nastojati da proguraju radikalnije mere, tvrdi dopisnik BBC-ja, a ako ne bude dogovora svih 27 zemalja članica Unije, Berlin i Pariz su spremni da rade zajedno na novom ugovoru koji bi uključivao zemlje evrozone i svaku zemlju koja želi da se evrozoni priključi.
XS
SM
MD
LG