Dostupni linkovi

Ukrajinske vlasti krive Timošenkovu i za ubistvo


Ukrajinsko tužilaštvo ima "neoborive dokaze" o umiješanosti bivšeg ukrajinskog premijera Julije Timošenke u ubistvo parlamentarca i biznismena 1996. godine, izjavio je zamjenik predsjednika parlamenta Renat Kuzmin.

Jevgenij Ščerban, zamjenik predsjednika parlamenta, ubijen je na aerodromu u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku u novemberu 1996. godine. U ovom napadu ubijeni su i njegova supruga i radnik na aerodromu.

Poslije 2000. zbog ovog ubistva uhapšeno je i zatvoreno osmoro ljudi. Troje od njih osuđeno je na doživotnu robiju, podsjeća RIA Novosti.

Pavel Lazarenko, koji je bio premijer Ukrajine 1996-1997. godine, osuđen je kao glavni nalogodavac ubistva. On trenutno služi zatvorsku kaznu u SAD zbog pranja novca.

U intervjuu za ukrajinski televizijski kanal "Inter TV" Kuzmin je rekao da je "novac prebačen na račune ubica iz komkpanija u vlasništvu Lazarenka i Timošenkove", koja je 1990-tih bila saveznica Lazarenka.

Portparol Tiomošenkove Natalija Lisova odbacila je tvrdnje o umiješanosti bivše premijerke u ubistvo Ščerbina kao "obične gluposti".

Julija Timošenko, glavna opoziciona figura u Ukrajini, osuđena je na sedam godina zatvora u oktobru zbog zloupotrebe položaja u vezi sa potpisivanjem sporazuma o uvozu gasa sa Rusijom 2009. godine.
XS
SM
MD
LG