Dostupni linkovi

Hadžić se pojavio na statusnoj konferenciji, Mladić bolestan


Goran Hadžić u sudnici, studeni 2011.
Goran Hadžić u sudnici, studeni 2011.
Na Haškom sudu protekli četvrtak su održane dvije statusne konferencije o stanju u postupku, i to protiv bivšeg lidera pobunjenih Srba u Hrvatskoj - Gorana Hadžića, te u vezi sa pripremama za suđenje protiv bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Na statusnoj konferenciji, koje se održavaju kako bi se razmotrio tijek pripreme suđenja te ustanovilo zdravstveno i psihičko stanje optuženih, Hadžić se pojavio navodeći kako se osjeća dobro, dok Mladić - nije.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba potpisao je punomoć svom odvjetniku da ga može zastupati na statusnoj konferenciji bez njegovog pojavljivanja. Kao razlog nedolaska na sud iz haškog pritvora (u Scheveningenu) navedeno je - loše zdravstveno stanje.

Alphons Orie
Alphons Orie
Mladić se nije pojavio na statusnoj konferenciji na kojoj se trebao izjasniti o krivnji po trećoj, dopunjenoj optužnici, odnosno dodatnoj optužbi za strijeljanje oko trideset Bošnjaka u selu Bišina kod Šekovića 1995. godine.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie je izvijestio kako će sudsko vijeće, zbog zdravstvenog stanja optuženog, poduzeti određene korake u tom pogledu:

„Zbog zdravstvenih pitanja na koje je vijeću skrenuta pažnja tokom ovih nekoliko prethodnih dana, vijeće trenutno razmišlja o tome da izda nalog da mu se dostavi jedan sveukupni zdravstveni izvještaj u kojem će podrobno biti iznijeto zdravstveno stanje optuženog.“

Zadovoljan uslovima u pritvoru

S druge strane, zadnji u redu bjegunaca od međunarodne pravde, Goran Hadžić, potvrdio je da je s njim sve u redu odbivši pravo odlaska na sjednicu zatvorenu za javnost kako bi se izjasnio o mogućim problemima:

„Nema potrebe, osećam se dobro i zadovoljan sam uslovima u pritvoru.“

U slučaju protiv Hadžića strane u postupku su obavijestile, na prvoj po redu statusnoj konferenciji od uhićenja u srpnju ove godine, kako su obavile prvi krug objavljivanja dokaza, poput izjava svjedoka i dokaznih predmeta.

Ovčara
Ovčara
Tužitelj je upozorio kako se proces naglo dogodio zbog prethodnog bijega optuženog, te da su zločini iz optužnice počinjeni davno, poput pokolja na Ovčari 1991. godine, pa će biti potrebno promijeniti početne liste svjedoka budući da neki nisu živi.

Osim toga, naglašeno je kako se još radi na izboru materijala iz povezanih procesa na Haškom sudu, kako se obrana ne bi previše zatrpala dokumentima tužiteljstva. Tužitelj Douglas Stringer:

„Npr. predmet protiv Slobodana Miloševića. U tom predmetu samo je jedan dio tih materijala relevantan za ovu obranu. Slično vrijedi i za predmet Stanišić i Simatović, koji se u velikoj mjeri preklapa s ovim predmetom, ali ne u potpunosti. Isto vrijedi i za predmet Šešelj. Kao što vijeće zna, sve su to ljudi koji su sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu za koji se tereti i ovog optuženog.“

Početak suđenja Mladiću za zločine u Bosni i Hercegovini, te Hadžiću za zločine u Hrvatskoj ne očekuje se ubrzo, prema dosadašnjoj praksi - ni tijekom prve polovice sljedeće godine.

*****
Prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Suđenja u Beogradu: Ko su osuđeni i optuženi za zločine u Zvorniku
Da li je moguće suočavanje sa istinom o zločinima
Kako bivši logoraši danas u BiH grade mir
Hadžić se pojavio na statusnoj konferenciji, Mladić bolestan

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG