Dostupni linkovi

Bugari danas biraju predsjednika i lokalne vlasti


U Bugarskoj će danas biti održani predsjednički i izbori za lokalne organe vlasti, na kojima su, prema istraživanjima, favoriti kandidati vladajuće partije Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB).

U trci za predsjednika je 18 kandidata, a najveće šanse da se nađu u baražu imaju kandidat GERB Rosen Plevneliev i opozicione Bugarske socijalističke partije /BSP/ Ivajlo Kalfin, te nezavisni kandidat, prvi bugarski evrokomesar Meglena Kuneva.

Aktuelnom bugarskom predsjedniku Georgi Prvanovu mandat ističe početkom naredne godine i budući da mu je drugi, petogodišnji, nije imao prava da se kandiduje ponovo.

Paralelno sa novim predsjednikom Bugari će birati i lokalne organe vlasti - predsjednike opština i odbornike u opštinskim parlamentima, na kojima će, prema istraživanjima, najviše mandata osvojiti predstavnici GERB-a, BSP i političke formacije bugarskih Turaka - Pokreta za prava i slobode.

Izbori su i test za vladu premijera Bojka Borisova, čije je povjerenje u posljednje vrijeme dosta poljuljano.

Nevladine organizacije upozorile su na opasnost "prodaje glasova", koja se u posljednje vrijeme "odomaćila" u Bugarskoj. Prema nedavnom istraživanju "Transparentnosti internešenela", čak 12 odsto ispitanika spremno je da proda svoj glas i da glasa za kandidata koji plati.
XS
SM
MD
LG