Dostupni linkovi

20 miliona Rusa živi sa manje od pet evra dnevnoViše od 21 miliona Rusa živi ispod granice siromaštva, odnosno sa manje od pet evra dnevno, najnoviji su podaci ruske statističke agencije Rostat.

Prema tim podacima, broj siromašnih dostigao je 21,1 milion Rusa u prvih šest meseci 2011. što je 14,9 odsto od ukupno 143 miliona stanovnika. U istom periodu 2010. godine, u Rusiji je bilo 19,1 milion ljudi koji žive u krajnjem siromaštvu.

Ti rezultati nisu nimalo povoljni za ruske vlasti pošto se približavaju izbori, pa je ruski premijer Vladimir Putin nagovestio mogućnost da porez bude povećan za bogate i priznao da postoji "opasan" stepen socijalne nejednakosti u zemlji.

Paralelno sa povećanjem siromaštva, ove godine je drastično povećan broj milijardera u Rusiji sa 62 na 101, prema ovogodišnjoj listi časopisa Forbs.

Prema izveštaju Svetske banke iz septembra, Rusija će imati problema u budućnosti po pitanju smanjenja siromaštva zbog "izostanka indeksacije zarada u javnom sektoru, socijalnih izdavanja i relativno visoke inflacije u prvoj polovini 2011".
XS
SM
MD
LG