Dostupni linkovi

Srbija: Istraga zbog zločina nad Hrvatima u Tenji


Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je sprovođenje istrage protiv dvije osobe zbog sumnji u umiješanost u ratne zločine protiv hrvatskih ratnih zarobljenika i civila u Tenji, u Hrvatskoj.Osobe čija imena se ne pominju, sumnjiče se da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane Tenje tokom prve polovine jula 1991. godine počinili ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i protiv civilnog stanovništva - saopštilo je tužilaštvo.

Jedan od osumnjičenih tereti se da je počinio ubistvo ratnog zarobljenika, pripadnika MUP-a Hrvatske, te da je protivzakonito zatvorio i tako omogućio i dozvolio nasilje nad sedam civila hrvatske nacionalnosti.

Drugo lice je osumnjičeno da je kao pripadnik Štaba TO Tenja ubio 11 civila kod stočnog groblja u blizini Bobote tako što ih je, uz pomoć još trojice pripadnika TO Tenja, jednog po jednog ubijao pri njihovom izlasku iz tovarnog dijela kamiona u koji su prethodno bili ukrcani, sa lažnim objašnjenjem da će biti razmijenjeni. Tužilaštvo je predložilo da se osumnjičenima odredi pritvor.

Predmet "Tenja" ustupljen je Srbiji na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske.
XS
SM
MD
LG