Dostupni linkovi

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Crnoj Gori


Evropski parlament usvojio je ogromnom većinom glasova Rezoluciju o Crnoj Gori, prvu od dobijanja kandidatskog statusa, u kojoj se poziva na rješavanje problema konflitka interesa u javnoj upravi i upozorova da je korupcija i dalje raširena i da predstavlja ozbiljan problem.

Traži se veća transparetnost u vezi s dokumentima iz kojih se može provjeriti ispravnost u postupcima privatizacije i javnih nabavki. Evropski parlament podvlači i da je organizovani kriminal, a pogotovo pranje novca i šverc, i dalje problem. Traže se solidni konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala.

Glasanje za Rezoluciju u EP bilo je po principu dizanja ruku. Gotovo svi pristuni na plenarnoj sjednici u Strazburu glasali su za Rezoluciju, s izuzetkom nekoliko evroposlanika iz redova krajnje desnice koji se redovno suprostavljaju bilo kakvom napredovanju zemalja iz cijelog regiona zapadnog Balkana.

Evropski parlament takođe traži od crnogorske Vlade da pokaže svoju odlučnost u pitanju nezavisnosti medija od političkih uticaja.

Ton parlamentarne Rezolucije o Crnoj Gori je vrlo pozitivan i ohrabrujući i pokazuje nepodijeljeno uvjerenje da je članstvo u EU realna šansa Crne Gore. Rezolucijom je prihvaćen izvještaj o Crnoj Gori, koji je, nakon konsultacija sa svim frakcijama, sačinio britanski konzervativac Čarls Tanok.

Konkretne negativne ocjene sugerišu ozbiljnost evropskih institucija da se kandidat zaista uzima ozbiljno i da se od takve zemlje očekuje težak rad i rezultati. Što je neka zemlja više napredovala u procesu integracija, to ocjene postaju konkretnije i strože.

Rezolucija najgore rangira pitanja konflikta interesa i primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kod kojeg se traži da Vlada pokaže veću transparentnost.

U Rezoluciji se napominje da su zakonski okvir i akcioni plan za ispunjavanje sedam uslova dobri, ali da je korupcija raširena u mnogim područjima, pogotovo građevini, javnim nabavkama i privatizaciji.
XS
SM
MD
LG